top of page

Değişen Şehirler...


Paris - Place-de-la-Republique-and-Monde-Medias-Pavilion

Şehirlerde yapılabilecek küçük değişiklikler insanların günlük hayatlarını derinden etkileyebilir, şehir havasını daha yaşanılabilir kılarken sosyal hayatı ve hatta ekonomiyi de canlandırabilir.

Bu bakımdan düşünüldüğünde, küçük, akılcı ve gözleme dayalı çok boyutlu bakış açısı ile şehrin kültürünü canlandıracak sürdürülebilir çözümler çok değerlidir.

Soldaki fotoğraf Paris - Place-de-la-Republique-and-Monde-Medias-Pavilion- meydanına ait. Görüleceği üzere, güncel olan aşağıdaki fotoğrafta beyaz kaplamalı alan daha önce arabaların geçtiği asfalt tabaka, insanlar için yürüyüş alanı halini almış durumda.

Peki, böyle bir düzenlemenin ne yararı olur?

Yerel çevre bakımından,


* Herşeyden önce açık alan, taze hava ve yürümek insanlar için ve sağlıkları için iyidir. Bir tur yürüdüğünüzde dahi bunu fark edersiniz.

* Araba gürültüsünden uzak daha huzurlu ve daha az stresli bir ortam.

* Çevre binalarda çalışan bir kimse için öğle arasında zaman geçirmek, sohbet etmek için ideal bir ortam olur. Sosyal değerlerin kuvvetlenmesi için çevre tasarımı buna hazırdır.

* Merkez bir konumda insanların sürekli kullandığı bir alan ekonomik kazançları da beraberinde getirir. Örneğin, büfeler, küçük kafeler, oyun alanları, küçük tezgahlar vs.

* Turistlerin daha çok zaman geçirebileceği, yürüyerek dolaşabileceği yeni bir yer.


Küresel boyutu ise,


* Herkesin bildiği gibi arabaların yaydığı karbondioksit salınımı azaltmak için teşvik niteliğinde bir çalışma olması çevre faktörü bakımından olumludur.

* Asfalt tabaka yaz aylarında güneş ışınlarını daha hızlı emer, absorbe eder ve kentsel ısı adaları oluşturur. Yani güneş ışınları yukarıdan ısıtırken, asfalt tabaka da, güneş ışınlarını emdiği için zeminden ısıtır. Bu nedenle sıcaklık yaz aylarında istenmeyen ölçüde artar. Beyaz renk ve türevi kaplama ise güneş ışınlarını yansıtır, yaz ayları sıcaklığın bir ölçüde daha az hissedilmesine yardımcı olur.


Bu durumda, sadece birkaç değişiklik ile, yaşadığımız alanları daha yaşanılabilir kılmak pek o kadar da zor olmasa gerek..

Kaynak:

Detaylı bilgiler için

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page