Dubai - Dünya'nın En Büyük Güneş Enerji Projesi
06/2016
Dubai temiz enerji sektöründe liderliğe oynuyor.
Dubai Elektrik ve Su Bakanlığı (Dubai Electricity and Water Authority) (DEWA) son günlerde 1000 MW bir başka deyişle 1 GW güç kapasitesine sahip muazzam büyüklükte yoğunlaştırılmış güneş enerji santrali kurmayı planladıklarını açıkladı.
Bu yazı yayınladığı tarih itibari ile Dünya rekorunun sahibi 2018 yılına gelindiğinde 500 MW’a ulaşması planlanan yine aynı yoğunlaştırılmış güneş enerji santrali tekniğinde kurulmuş Güneş Enerji Santrali Noor-Ouarzazate Fas’ta bulunuyor. (Sağ tarafta Noor-Ouarzazate santral görüntüsü Google Earth'ten sağlanmıştır. )
Bu projeye bir örnekte Türkiye Mersin’de kurulmuş çok daha düşük ölçekte fakat aynı prensibe dayalı güneş santrali gösterilebilir.
Proje tamamlandığında California Mojave Çölü'nde bulunan Güneş Enerji Santrali'ne çok benzer bir yapıda olacak. (http://www.computerworld.com/article/3031659/sustainable-it/worlds-largest-solar-plant-goes-live-will-provide-power-for-11m-people.html)
Kurulum ve İşletme:
DEWA Ceo’su Saeed Mohammed Al Tayer, kuracakları santralin 2030 yılına gelindiğinde işletmeye alınabileceğini ve aynı zamanda 2030 yılı, ülke enerji talebinin %25’lik kısmını temiz enerji kaynaklarından elde etmeyi umdukları yıl olacağını belirtti. Özel sektörden firmalar santralin kurulumu ve işletmesi için seçilecekler. İlk aşamada hedef ise, 2021 yılı santral enerji kapasitesini 200 MW’a ulaştırmayı başarmak.
Yapım Tekniği ve Avantajları:
Al Tayer’ın anlattığına göre, projede binlerce heliostats (kısaca, yere sabitlenmiş güneş yönüne göre hareket edebilen aynalara sahip düzenek) güneş ışınlarını bir kuleye yansıtacak. Yoğunlaştırılmış Güneş Santralleri’nin çok önemli avantajları beraberinde getirdiğini belirten Al Tayer, termal ısı kaynağı kolaylıkla depolanabildiğini ve böylece akşam olduğunda dahi santral elektrik üretmeye devam edebileceğini açıkladı. Projede termal ısı depolama süresi günlük 8-12 saat arasında değişecek.
Vizyon ve Gelecek Hedefler:
Al Tayer gelecek hakkında konuşurken akılcı liderlerinin ileri görüş ve destekleri ile petrol kaynaklarının son damlasına kadar vazgeçebilecekleri yeni yöntemlere başvurmaları yönündeki talimatları doğrultusunda sürekli çalıştıklarını vurguluyor. Al Tayer açıklamalarına şu şekilde devam ediyor: “Bu gelişme ve sürdürülebilirlik arasındaki dengeye ulaşmak, yenilenebilir enerjinin önemini tanıyan bir vizyona dayanmaktadır. DEWA parlak ve mutlu bir gelecek temin etmek için, bu vizyona ulaşmak ve sürdürülebilirliğini güçlendirmek için yeni projeler inşa etmeye devam edecek.”
Bu santral aynı zamanda, Dubai Temiz Enerji Stratejisi 2050 hedeflerine ulaşılmasına da büyük katkısı olacak. Strateji'ye göre 2050 yılına kadar Dubai, enerji üretiminin %75 kadarını yenilenebilir kaynaklardan elde etmeyi hedefliyor. Bu amaca yönelik bir adım olarak, DEWA 2030 yılına kadar %61 doğalgaz, %25 güneş enerjisi, %7 "temiz kömür" ve %7 nükleer güç enerji üretim dağılımını yakalamak için çalışıyor.
Referanslar:
* http://inhabitat.com/dubai-to-build-the-worlds-biggest-concentrated-solar-power-plant/ sitesinden alıntı yapılmıştır.
* http://phys.org/news/2016-06-dubai-megawatt-solar-power.html