top of page

Pentatonic firması akıllı telefonları, teneke kutuları ve sigara izmaritlerini mobilyalara dönüştürüyor

09/2017

Yeni kurulan şirket Pentatonic, yiyecek, elektrik, plastik ve tekstil atıklarından oluşan malzemeleri,  bir dizi mobilya ve ürünle "tüketim kültürünü radikal bir şekilde dönüştürmeyi" amaçlıyor.

Jamie Hall ve Johann Boedecker liderliğindeki şirket, atıkların her gün kullanılan ev araç ve gereçler haline dönüştürülmesi için uyarlanmış bir enjeksiyon kalıplama işlemi (injection-moulding process) ile çalışıyor.

Bu yılki Londra Tasarım Festivali boyunca özel olarak hazırlanmış düz dolgusuz mobilyaların (hepsi tamamen geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış) ilk koleksiyonunu sergilenecek.

Mobilya yapımı düşünüldüğü zaman, kullanılacak olan çöp türlerinin özellikleri belirleniyor: Tipik örnekler arasında akıllı telefonlar, teneke kutular ve sigara izmaritleri bulunur. 

Üretim aşamasında çalışanları "Hangi üründen, hangi performansı almamız gerektiğini belirledik. Özelliklerini ve uygulama olanaklarını temel alarak çöpleri seçtik ve daha sonra bu teknolojiyi bir dizi hassas üretim süreci kullanarak uygulayacağız" diyorlar.

Plastikle, atık taneciklerine ayrılmadan önce, yıkanıp ayıklanarak, mobilya haline getirilmeye hazır yeni bir malzeme yaratılıyor.

Sandalyeler ve masalar, alet kullanmadan monte edilecek şekilde tasarlanmış - böylece, parçaların kendisi de her bir parçanın yapımına yardımcı oluyor. Bu durum, üretim aşamasında, toksik yapıştırıcılar veya reçineler gibi sağlığa zararlıların en aza indirgenmesi anlamına gelir ve gerekliliğini ortadan kaldırır.

Yeni girişimleriyle Hall ve Boedecker, ürünlerin büyük oranda geri dönüştürülmüş malzemelerden nasıl üretilebileceğini göstererek "mobilya endüstrisini yeniden şekillendirmeyi" umuyorlar.

Hall ve Dezeen'e göre "İnsanlar, gezegenimizin sağlığı için almamız gereken sorumluluklar konusunda her zamankinden daha fazla bilinçliler" ve "Büyük ürünlerin, sürdürülebilirlik pahasına gelmesi gerekmediğinin farkına varılıyor."

"Kurmuş olduğumuz medeniyetimizin, sorunlarımızı yakın zamanda çözemeyeceğini her geçen gün görüyoruz; konuyu kendi başımıza çözmeli ve satın alma kararlarımızı daha dikkatli düşünmeliyiz."

Şirket, bir “circular economy/döngüsel ekonomi" sistemi sunuyor. Müşteriler, mobilyalarının parçalarını Pentatonic'e geri satabilir, böylece geri dönüşümlü hale getirilebilir ve tedarik zincirine yeniden kazandırılabilir.

Hall, “tüketim kültürünü, Pentatonic ile radikal bir biçimde dönüştürmeye çalışıyoruz. Ürünlerimizi, tüketicilerimizden geri satın alarak yeni ürünler haline getirmek için kullandığımız circular/döngüsel modelimiz – yeni bir tasarım modeli var" dedi.

Telegraph yayına göre, şirket piyasaya sürülmeden önce 4.3 milyon £ finansman sağlamış. Yatırımcılar arasında, atık için yeni kullanım alanları bulmak ve malzemelerin çevre üzerindeki etkisini azaltmak için çalışan Tayvan ve Berlin merkezli bir stüdyo olan Miniwiz  bulunuyor.

Diğer destekçiler arasında Çinli bir teknoloji yatırımcısının başkan yardımcısı ve bir Alman çevre avukatı yer alıyor.

Pentatonic, 16-24 Eylül 2017 tarihleri arasında İngiltere’nin başkentinde gerçekleşecek bu yılki Londra Tasarım Festivali’nde Design Frontiers sergisinde ilk koleksiyonunu sergileyecek.

Geri dönüşüm, festivel boyunca büyük bir trend olacak, zira birçok tasarımcı artık, mantarlardan kırmızı alglere kadar değişen malzemeleri kullanarak, daha çevre dostu üretim yöntemleri araştırıyor.

Hall ve Boedecker artık sürdürülebilirliğin geniş çapta kullanılabileceğini ve kitlesel pazarlara doğru bir şekilde uygulanabileceğini göstermenin zamanı olduğuna inanıyor. Ve ekliyorlar:

"Rüzgar enerjisi ve güneş enerjisi son birkaç yılda daha verimli hale geldiği gibi, büyük ölçekte birçok teknolojinin uygulanabilirliği de kanıtlanmalıdır."

"Geri dönüşüm ve döngüsel üretim son yıllarda hızla gelişti ve şimdi sadece geleneksel metodlarla üretilmiş ürünlerle sadece yarışabilir değil, aynı zamanda üstün performans sunabilecek bir noktadayız"

bottom of page