top of page

Selüloz Esaslı Yalıtım Malzemeleri

06/2019

Selüloz bir sürdürülebilir malzeme olarak…

  Selüloz, bitki hücrelerinin hücre duvarını oluşturan, organik bir bileşiktir (Kimyasal Formülü C6H10O5) Selülozun önemli bir avantajı dünyada en bol bulunan organik polimer olmasıdır. (1)

  Selüloz yaygın olarak kağıt üretiminde kullanılmaktadır. Milattan önceki yıllardan itibaren, bitki liflerinin toplanması, pişirilmesi, ezilmesiyle ile oluşan hamurdan tamamen selüloz içerikli kağıt üretilebilmektedir. (“Doğal Kağıt Nasıl Üretilir?” izleyiniz.)

 Kağıt olarak kullanılan selüloz, bir araya getirildiğinde ise yeni bir hayat kazanır, bitki lifi,  selüloz esaslı ses ve ısı yalıtımı sağlayan güçlü ve dayanıklı doğal bir malzemeye dönüşür. Ve bu yalıtım malzemesi, sadece evler ve binalar (ağırlıklı olarak ahşap karkas yapı elemanlarının yalıtımında önerilir(6)) için sürdürülebilir bir seçenek değil, aynı zamanda başka önemli avantajları da sunmaktadır. (2,3)

Geri dönüşümden kazanılan malzeme

  Her gün gezegenimizde tonlarca kağıt, binlerce gazete, dergi üretimi için kullanılıyor. Ve kısa bir süre sonra evimizin, ofisimizin istenmeyen kısmında bir daha okunmamak üzere biriktiriliyor veya atılıyor. Ancak, kullanımı bu şekilde sona ermiş kağıt, karton malzemeleri, başka bir şekilde, selüloz esaslı yalıtım malzemesi olarak yeniden değerlendirilebilir.

  Selüloz esaslı yalıtım malzemesi, %85'e kadar geri dönüştürülmüş malzemeden meydana gelir ve diğer yalıtım türlerine göre üretimi için daha az enerji gerektirir. Örneğin, çöp kutunuza attığınız kağıtlar, gazeteler, dergiler gibi yakın bölgelerden tedarik edilebilecek atık malzeme, düşük enerjili üretimi, uzun mesafeli nakliye masraflarını gerektirmeden ucuz hammaddeki bolluk sayesinde selüloz esaslı malzeme hem avantajlı hem de çevreye duyarlı bir seçim haline gelmektedir. (2)

Alevlenmeye karşı direnç

  Yalıtım olarak kullanılmadan önce, selüloz alev almaya karşı (yangın geciktirici bor bileşenleri ile) direnç kazandırılır. Selüloz esaslı yalıtım malzemesi, alevlerin yayılmasını önlemede çok etkili olduğu için, 1. Sınıf yangın derecesine sahiptir. Hızlandırılmış yaşlanma testleri, selüloz esaslı yalıtımın yıllar boyunca yangına dayanıklılık özelliğini kaybetmeyeceğini göstermektedir. (2) (Yangına karşı selüloz esaslı yalıtım malzemesinin diğer yalıtım malzemelerine göre nasıl bir performans gösterdiğini izlemek için tıklayınız )

Yoğun bir malzeme, ısı ve ses yalılıtımı

  Selülozun yoğunluğu yüksektir, bu da etkili bir yalıtım sağlamak için hava akımını en aza indirdiği anlamına gelir. Sonuç olarak, binalar kışın ısıtmaya ve yaz aylarında soğutmaya daha az doğalgaz ve/veya elektrik ihtiyacı duyacaktır. Isı iletkenlik değeri ise λ = 0,037 W/m.K’dir. (Bu değer sıfıra ne kadar yakın ise, ısı iletkenliği o kadar az anlamına gelir) (5) Aynı zamanda, sadece ses yalıtımı için dahi selüloz yalıtımı önerilebilir. Yapılan testlere göre, malzemenin cinsine ve uygulandığı duvar, zemin veya tavan tasarımına bağlı olarak, selüloz esaslı yalıtım dışarıdan gelen gürültünün %80 ve üzerinde absorbe etme özelliğine sahiptir. Selülüz ve fiberglass malzemeleri arasındaki ses yalıtımı testini izlemek için tıklayınız.(7)

Sağlık

  Selüloz malzemesi yukarıda bahsedildiği gibi,  %85 oranında doğal malzemeden ağaçların, bitkilerin hücre duvarından elde edilir. Ancak, selüloz esaslı yalıtım malzemesi, yangına, böceklere ve küflere karşı direnç gösterebilmesi için toksik olmayan borat bileşikleri (ağırlıkça % 20) ile kimyasal olarak karıştırılır. Bu sebep ile sağlık açısından birtakım endişeleri de beraberinde getirebilir. (10)

  Bu anlamda uzmanların açıklamalarında da geçtiği gibi, borat (yalıtım edilmeden dahi) aslında günlük hayatımızda kullanım alanı yaygın olan bir malzemedir. Örneğin, çamaşırlarınızı temizlemenin bir yolu olarak tükettiğimiz çamaşır deterjanlarında borat mevcuttur. (9) Çamaşır deterjanını ağzımıza almadığımız ve uzun süre koklamadığımız taktirde zararı yok denecek kadar azdır. Yine küçük dozlarda borat zehirli veya insanlara toksik değildir. Fakat, bu konuda unutulmaması gereken konu, bu tür bir yalıtımı evinizde kullanmayı düşünüyorsanız, borat içeren 

yalıtımın bina içi havaya karışması ve evinizde toz olarak dolaşması halinde potansiyel olarak tehlikeli olabileceği yönündedir. Bu sebeple, havalandırma sisteminizin, bu yalıtım malzemesinden geçen kanallarında kaçakların olmaması mutlaka kontrol edilmelidir. (10)

  Selüloz malzemesinin bir başka özelliği ise, hidroskopik (havadaki fazla nemi tutabilme) olmasıdır. Bu sebep ile selüloz esaslı yalıtım malzemesi aynı amaç için kullanılan benzer ürünler arasında aslında havadaki nemi yönetebilen tek yalıtım malzemesi olarak öne çıkmaktadır. Böylece, bu malzeme, iç hava nem dengesinin korunmasında da etkin görev alabilir. (11) Ancak, su ile direk temas etmesinden kaçınılmalıdır. Bu nedenle, yalıtım yapılan alanın uygulama sonrasında, tamamen kapalı konuma getirilmesi uygun olur. (8)

Sonuç olarak...

  Evinizde daha az elektrik, daha az petrol türevi kaynaklar tüketerek sadece para tasarrufu yapmakla kalmaz, aynı zamanda dünyanın ozon tabakasına zarar verebilecek gaz miktarını, karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olursunuz. Bir başka deyişle, hepimizin paylaştığı büyük evimizin, dünyamızın daha sağlıklı ve sürdürülebilir olmasına katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynaklar
Selüloz esaslı yalıtım malzemesi
  1. Wikipedia, Cellulose https://en.wikipedia.org/wiki/Cellulose

  2. Greenfiber, What makes cellulose a sustainable option? https://www.greenfiber.com/blog/2017/what-makes-cellulose-a-sustainable-option

  3. Izoguard, Selüloz Yalıtım http://www.izoguard.com.tr/seluloz-yalitim

  4. Viking House, Cellulose Insulation http://www.viking-house.ie/cellulose-insulation.html

  5. CelluBOR –Isı-Ses- Yangın Yalıtımı, CelluBOR nedir? https://www.cellubor.com.tr/cellubor-nedir

  6. Warmcell, FAQ’s http://www.warmcel.co.uk/faqs/

  7. Cellulose Insulation Manufacturers Association, Cellulose Insulation Provides Sound Control https://www.cellulose.org/Cellulose-Insulation-2nd.php?pagename=Sound_Control_Insulation&dirname=HomeOwners

  8. BUILDING AND CONSTRUCTION TECHNOLOGY, Cellulose Insulation – A Smart Choice https://bct.eco.umass.edu/publications/articles/cellulose-insulation-a-smart-choice/

  9. Borax, Boron in Cleaners and Detergents, https://www.borax.com/applications/cleaners-detergents

  10. NV Roofing, Is Cellulose Attic Insulation & Wall Insulation Containing Borate Safe? http://www.nvroofs.com/ask-a-contractor/is-cellulose-attic-insulation-wall-insulation-containing-borate-safe/

  11. Cellulose Insulation Manufacturers Association, Air/Vapor Barriers with Cellulose Insulation https://www.cellulose.org/Cellulose-Insulation-2nd.php?pagename=AirVaporBarriers&dirname=HomeOwners

bottom of page