top of page

Termal Köprü Malzemesi Schöck Isokorb®

11/2018

  Tam olarak ismi “Schöck Isokorb®” olarak geçen Alman yapımı ürün, termal köprü (thermal bridge) engelleyici yapı malzemesi olarak değerlendirilmektedir.  Özellikle, binalarda balkonlar olmak üzere, konsol olarak binanın dışına çıkan elemanların üzerindeki termal köprüleri önleyen bir yük taşıyıcı ısı yalıtım elemanıdır.

  Bir binanın konsol bölümlerindeki termal köprüler sıklıkla ısı kayıplarını, duvarlarda nem, rutubet riskini beraberinde getirmektedir. "Schöck Isokorb®" yük taşıyan termal köprü engelleyici yapı elemanları, termal köprüleri en yüksek düzeyde minimuma indirerek, yapısal elemanların hasar görmesini önlerken, yapısal bütünlüğü korur ve tasarımcılar için betonarme yapıdan betonarme yapıya ve/veya ahşap yapıya, çelik elemenlarından, çelik elemanlarına bağlantı elemanı olarak, yeni binalarda ve balkon yenileme projelerinde, termal köprülerden korunmak için çok yönlü kullanım alanı sunmaktadır.   

Mevcut Binalarda Uygulaması

  Mevcut binalarda, böyle bir uygulama daha önce kullanılmadı ise, ısı kayıpları, bina iç mekan döşemesinden ve duvarlardan, balkon konsol elemanları yönünde ısı, iletim yolu ile dışarıya kaçmakta olup, ısı kayıplarına neden olmaktadır. Bu nedenle, bu tip bir uygulama yeni binalarda veya yeni bir konsol çıkılacağı zaman yapılması mümkün olmaktadır.

  Mevcut binalarda, dış cephe ısı yalıtım kaplamalarında ise, ancak balkon konsol yüzeyinin komple ısı yalıtım yapılması ile önlem alınabilir. Ancak, bu işlem hem malzeme hem de işçilik olarak masraflı olabilir. Bu nedenle, mevcut yapılarda ısı kayıplarını minumum seviyelere çekmek çok iddialı bir söylem olup, ancak çok pahalı çözümler sunulabilir.

Termal Köprü Muhtemel Problemler

  Sağ tarafta gösterilen termografik fotoğraflarda, Schöck Isokorb®ürünü gibi bir malzeme kullanılmadığında oluşacak ısı kayıplarını kolaylıkla görebiliriz. (Kırmızı ile gösterilen yerler sıcaklığın en çok olduğu yerler, mavi ile gösterilen yerler ise en soğuk olduğu bölgeleri göstermektedir.) Balkonlardaki ısıl köprülerin uygun bir şekilde kesilmemesi durumunda, balkon bağlantı elemenları, beton ve donatı ısı iletim işlevi gördüğünden, ısı, binanın dışını kaçmaktadır. Aynı şekilde, balkonun yanındaki odaların da, bu nedenle soğuduğu anlaşılmalıdır.

Konforsuz Yaşam Alanları

  Bu nedenle, balkonun bağlantılı olduğu, iç cephe döşemelerinde kış aylarında ayakların üşümesi, döşeme üzerine oturulamaması, balkon yan kısımlarında çalışanların soğuktan şikayet etmesi gibi iç mekan konfor problemleri yaşanması muhtemeldir.

Küf, Rutubet oluşumu

  Isı kayıpları nedeniyle, eğer bina içi yeterince ısıtılmaz ise, balkon ile bitişik odalar arasındaki iç hava sıcaklığı çiy noktasının altına düşebilir; soğuyan duvar ve döşeme yüzeyleri, havadaki su buharının yoğunlaşmasına sebebiyet verebilir.  Böylece, duvarın kenar, köşe gibi iç yüzeylerinde küf, rutubet gibi istenmeyen riskler ortaya çıkar. Aynı lokal bölgelerde, yoğuşmaya sürekli maruz kalınması durumunda ise, yapıda ciddi hasarlara neden olabileceği gibi bina sakinlerinin sağlığını da tehlikeye atabilir.

Daha fazla enerji tüketimi

  Balkon, konsol bağlantılarındaki bu tür ısı kayıplarından dolayı, evlerin, ofislerin daha çok ısıtılması gerekmekte olup, bu durum artan doğalgaz harcamalarına, ısıtma maliyetlerine yansımakta ve böylece artan enerji tüketimleriyle sonuçlanmaktadır.

Başvuru Kaynakları
bottom of page