top of page

LEED AP mi olmak yoksa BREEAM Assessor mu olmak?

Kendimden yola çıkarak bu konuda birkaç yorumumu eklemek istiyorum. Büyük Britanya'da İskoçya'da Sürdürülebilir Binalar ve Yenilenebilir Enerji master alanını okurken LEED veya BREEAM hakkında pek fikrim yoktu. Bir araştırma sonucunda bilgi sahibi olmaya başladım. Ve tahmin edebileceğiniz gibi Büyük Britanya'da BREEAM Assessor olmak, Amerika'da ise LEED AP olmak daha önemli. Çünkü, yapılan projeler, iş bulma alanı, pazar şekli her ülkenin kendi belirlediği standartlara göre düzenleniyor.


LEED AP ve/veya BREEAM Assessor olmak

Biraz dobra, kısa ve açık bir yazı olacak ama bana göre BREEAM çok fazla parayı önemsediği için, çok fazla üye bulabileceğini düşünmüyorum. Şöyle ki, LEED AP olmak için ilkin Green Associtate çoktan seçmeli 2 saat kadar süren sınavı girip 175/200 puanı almanız lazım. Aynı şekilde, bu sınavdan sonra kendi alanınızı belirleyip, örneğin, yeni binalar, evler, mahalle, mevcut binalar olarak kendi uzmanlık alanınızı belirleyip, o alanda sınava girebilirsiniz. Sınav prosedürü hemen hemen aynı diyebilirim. Bunun harcama kısmı ise, ilk sınav için 250$, eğer şirketiniz LEED üyesiyse 200$. İkinci sınav, yani uzmanlık sınavı, 350$. şirket üyeliği var ise, 250$. Yani toplamda sınav ücretleri 600$-450$ arasinda ücretler ile LEED uzmanı olabilirsiniz. Ayrıca üyeliğin devamı için, 30 saatlik eğitim ve benzeri programlara katılıp 50$ ücreti 2 sene içinde yapmanız gerekiyor. Dünya'nın neresinde olursanız olun, internetiniz, bilginiz ve bu kadar paranız var ise, LEED AP olabilirsiniz.


BREEAM konusunda bilgim daha kısıtlı fakat takip ettiğim kadarıyla anlatabilirim. İlkin 2 gün süren eğitim almanız gerekiyor. Mesela, 07/07/2015 tarihi ile (http://www.breeam.org/events.jsp) kontrol ettim. Siz de isterseniz kontrol edin. Türkiye'de en yakın verilecek eğitim 10-11 Eylül 2015'de BREEAM In-Use için yani BREEAM Mevcut Binalarda uzmanlaşmak isterseniz bu eğitimi alacaksınız. Bundan başka, 2016 Mart ayına kadar herhangi bir başka eğitim yok. Bu yazdığım eğitim için ücret sınav dahil 995£. Benim kendi fikrime göre, eğer gerçekten BREEAM, sürdürülebilirlik anlayışını, BREEAM sistemini ve mantığını Dünya'ya yayma gayreti içinde iseler, bence bu şartlarda, bu amacı pek mümkün ve gerçekçi göremüyorum. Ama yine de, karar verdiniz ve eğitimi aldınız. Bundan sonra, sınavı vermeniz lazım. Sınav çoktan seçmeli. Eğitim ve sınav hakkında soru-cevap olarak hazırlanmış siteden faydalanabilirsiniz. (http://www.breeam.org/page.jsp?id=316#2)


Başa dönecek olursam, eğer uluslararası yeşil bina uzmanı olmaya karar verdi iseniz, ve eğer BREEAM Assessor olmak gibi bir zorunluluğunuz yok ise, özellikle Türkiye şartlarında, LEED AP olmanız daha faydalı olacağına düşünüyorum. Konu hakkında, yorumlarınız varsa, aşağıdan veya diğer iletişim yollarından paylaşabilirsiniz.

Not: LEED üyelik uzatmak için verilen ücrete zam gelmiş. 50$ yerine 85$ olmuş, (22.07.15)

Etiketler:

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page