Yollarda trafik yerine, insanlar olduğunda...
“If we allow it, cars will invade every facet of our lives. But if we push back….magic can happen!” (Ludo Campbell Reid - kentsel tasarımcı ve planlama uzmanı)
"Eğer izin verirsek, arabalar hayatımızın her bölümünü işgal edecekler. Ama ya izin vermezsek…mucize gerçekleşebilir!"
Kaliteli kentsel tasarım, daha sağlıklı topluluklar için
Kentsel tasarım daha sağlıklı topluluklar oluşturur. Auckland Belediyesi kentsel tasarım şampiyonu Ludo Campbell-Reid, ortak alanların nasıl planlandığının ve tasarlandığının, orada yaşayan bireylerin sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu söylüyor. Ve ekliyor: “Kentsel tasarımın, fiziksel ve psikolojik sağlığımıza ve refahımıza etkisi çok derindir. İyi tasarlanmış alanlar daha sağlıklı, daha mutlu, daha güvenli ve daha duyarlı topluluklar oluşturur. Aynı şekilde, yetersiz tasarlanmış yerler ise, tam tersi ortamları yaratıyor, ” (1)
Auckland şehri
Auckland, Yeni Zelanda'nın kuzey adasında yer alır. Bu alan ülkenin en fazla şehirleşmiş yerleşimidir. Yaklaşık 1.3 milyon nüfusuyla, ki bu rakam Yeni Zelanda'nın nüfusunun dörte birinden fazladır. Ülkedeki nüfusu en fazla olan şehirdir. (Wikipedia)
O’Connel Caddesi ise, öncesi ve sonrası ile aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi...
Bir tarafta sadece arabalara öncelik verilmiş, sıkıcı, sıradan bir cadde görünümü, diğer yanda yolların yürüyüş alanı, kafe, dinlenme alanı olarak kullanıldığı, caddeye değer katan insanlarıyla bütünleşmiş canlı bir ortam meydane gelmiş. Sosyal ve çevresel boyutu bir yana, ekonomik anlamda değerlendirildiğinde de, bu değişimin yeni iş alanları ile ekonomik kazançlar getireceğini gözden kaçırmamak gerekir. Daha önceki yazılarda da geçtiği gibi sürdürülebilirlik, bu üç değişken (sosyal, çevresel ve ekonomik faktörler) sürekli dengelendiğinde, daha çok bir arada düşünüldüğünde gerçekleşiyor.
Kaynak:
Slide sunum fotoğrafları: https://www.greaterauckland.org.nz/2015/02/19/photo-of-the-day-oconnell-before-and-after/