top of page

Bina performansını anlık değerlendirebilmek...

Arc Hakkında

Son yirmi yılda, ABD Yeşil Bina Konseyi/ U.S. Green Building Council (USGBC) ve Yeşil İşletme

Sertifikasyonu, ltd./ Green Business Certification Inc. (GBCI), dünyadaki diğer herhangi bir organizasyondan çok daha fazla yeşil bina verileri topladı. USGBC ve GBCI, inşaa edilmiş çevreyi dönüştüren bir etkileşim platformu oluşturdular. Şimdi, bu platformun, son teknoloji uygulamalar ile yeşil bina verilerinin birleştiğini ve bu verilerin anlık olarak bina kullanıcıları/sakinleri ile paylaşılabildiğini düşünün.


Arc Skoru, kullanıcıların, bina performanslarını ölçmelerine, geliştirmelerine ve diğer projelere karşı kıyaslama yapabilmelerine olanak sağlamak için Arc platformunu kullanmaktadır. Arc, LEED ve diğer yeşil bina derecelendirme sistemleri; standartlar, protokoller ve yönergeler için bir tamamlayıcıdır ve binaların performans ölçümlerini karşılaştırmasını ve bu ölçümleri yeşil bina stratejilerine bağlamasını sağlayabiliyor. (1)


LEED Dynamic Plaque


LEED Dynamic Plaque, Arc sayesinde, kazanılmış LEED sertifikasının güncel olarak nasıl çalıştığını gösterme ve anlık puanlama platformu sunuyor. Enerji kullanımı, su kullanımı, atık azaltma, ulaşım etkileri ve aynı zamanda mekânın içinde yer alan kullancıların deneyiminlerini baz alarak binanınız nasıl çalıştığını anlık gösterebiliyor.


Yeni verileri sisteme girdiğinizde, otomatik olarak LEED sertifikasyon derecelerine (Certified, Silver, Gold, Platinum) bağlı bir LEED performans puanının otomatik olarak oluştuğunu, böylece o anda binanızın tam olarak nasıl bir performans sergilediğini görebiliyorsunuz. Örneğin, binanızın su kullanımı bu hafta arttı mı yoksa azaldı mı? Bu yaz sıcaklarında, çalışanlarınız bugün iç mekandan ne kadar rahatsızlık hissetti? Kazandığım zamanki LEED sertifikası halen hedeflenen puanı yakalabiliyor mu? Bu ve benzeri sorularınızın cevabı, LEED Dynamic Plaque'ın kolayca anlaşılır arayüzü sayesinde anlık olarak incelenebiliyor.


Binanız sizin gibi o da yaşıyor…


USGBC merkez binası LEED Platinum for Commercial Interiors (yani iç mekan LEED en iyi skor ile derecelendirilmiş) sertifikasına sahip. Fakat, LEED Dynamic Plaque, binanın, LEED Gold sertifikasına düştüğünü gösteriyor. Binanız çok mu enerji tüketiyor? Birçok insan metro, veya toplu taşıma yerine arabayı mı tercih ediyor? Ya da atıkların değerlendirilmesinde bir sorun mu var? Buna göre, sorunun ne olduğunu anladıktan sonra gerekli eylem ve değişiklikler yapılarak, bina performansı yeniden eski haline çekilebiliyor.


Benzer bir şekilde, Amerika’da LEED Dynamic Plaque göstergeleri sayesinde bir kullanıcı “yıllık enerji tüketimimizin geçen yıla göre % 30 azaldığını ve buna karşılık yaklaşık 40.000 $ tasarruf edebileceğimizi gördük” yorumunu yapıyor. Ve devam ediyor:

“LEED Dynamic Plaque, çalışan personelimizin % 85'inin iç mekan hava kalitesinden oldukça mutlu olduğunu da bilmemize izin veriyor. Human Experience (Kullanıcı Deneyimi) puanımıza nasıl ulaştığımızın bir parçası olan basit bir elektronik anket sayesinde, ısıtma ve soğutmada, herkesin rahat edebilmesi için birtakım ayarlamalar yapmamız gerektiğini biliyoruz.” (2)


Sonuç itibari ile, bu platformun, ister yeni ister mevcut binalarda: okullar, hastaneler gibi kullanım alanı çok farklı yapılarda da olsun, uygulamaya geçtiğini düşündüğümüzde, işletme yöneticileri için oldukça mantıklı çözümler/fırsatlar sunabileceğini söylemek yanlış olmaz.


Not: Performans skoru animasyonunu görüntüleyen, bina sakinlerinin/kullanıcılarının ve ziyaretçilerinizin binanızın performansını gözlemleyebilmelerini sağlayan Arc Dynamic Plaque fiziksel donanım ve fiyat bilgisi USGBC sitesinde ilgililerine sunulmuştur.


Kaynak:



Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page