top of page

Pasif Evler Dünya'daki ve Türkiye'deki durumu

Passive House standartlarındaki yapıların Avrupa’da yaygınlaşmaya başladığı yıllardan günümüze yaklaşık 30 yıl geçti. Bu zaman diliminde, Passive House standartları, özellikle Avrupa’da olmak üzere, dünyanın birçok farklı ülkelerinde, çok çeşitli projelerinde uygulanır oldu. Böylece, bu standartlar ve teknikler uluslararası alanda kabul gördü ve görmeye de devam ediyor. Bugünkü tarih düşünüldüğünde, Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde Passive House standartlarında inşaa edilmiş ve/veya inşaa edilmekte olan toplam 4602 adet proje kayıtlarına (teknik bilgiler, proje fotoğrafları, proje ekipleri vs.) bu alanda en büyük veri tabanından https://passivehouse-database.org/index.php ulaşmamız mümkün. Ancak, bu veri tabanının Passive House standartlarında yapılan bütün projeleri kapsamadığını da belirtmek isteriz.


1991 - 2017 tarihleri arası Dünya’da inşaa edilmiş projelerin uygulama alanları baz alındığında:


Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, Almanya ve Avusturya dışındaki (bu ülkeler açık ara önde olduğu için tabloya katılmamıştır) ülkelerde özellikle Çin, ABD, İspanya, Fransa ve Birleşik Kralıklar’da olmak üzere genel olarak her geçen yıl Passive House standartlarındaki projeler artarak devam etmektedir.


Bir diğer grafikte yine Almanya ve Avusturya, dışarıda tutularak 46 farklı milletin Passive House standartlarındaki proje uygulama yüzey alanları kümülatif sayısal değerlerinin 1991-2017 yılları arasındaki ilerlemeleri esas alınarak sunulmuştur. Buna göre, 2017 tarihine kadar, Türkiye’den sadece 528 m2’lik proje alanı Passive House standartlarında sertifikalandırılmış olup, toplamda 2 adet yapıdan oluşmakta ve Gaziantep şehrimizde bulunmaktadır.


Bu projelerden birisi ekolojik bina olarak da bilinmekte olan Gaziantep Belediyesi’nin 2011 yılında


tamamladığı hem Passive House sertifikasına hem de LEED Platinum sertifikasına sahip 320 m2’den oluşan projesidir. Projede, güneş panelleri ile enerji üretilirken, enerji tüketimini minimuma indirmek için LED aydınlatmalar, 40 cm bina dış kabuğu yalıtımı, üç camlı pencere sistemleri kullanılmıştır. Projenin daha detaylı teknik bilgilerine http://www.gaziantepekolojikbina.com.tr sayfasından ulaşabilirsiniz.

Bir diğer proje ise, GAP Bölgesel Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından 2015 yılında 208 m2 alana sahip mevcut bir binanın bakım ve onarım çalışmaları ile, Passive House EnerPHit Retrofit standartlarına getirilmiştir. (1)


Passive House standartlarındaki yapıların inşaası ilk Almanya’da kullanılmaya başladığı 1991 yılından itibaren Avusturya başta olmak üzere, Avrupa’nın diğer ülkelerinde ve sonrasında Dünya’da popülerlik kazanmış olup, çok farklı iklimlerde dahi uygulamaları başarıyla görülmektedir.

Dünya haritasındaki gösterimlerden anlaşılacağı üzere, Passivehouse veri tabanına göre, 2017 yılına kadar Almanya 2241 projeye, Avusturya 907 projeye sahip iken, bu iki ülkenin en yakın takipçileri Fransa ve Birleşik Krallık sırasıyla 221 ve 113 projeye sahiplerdir.


Gelecek yıllarda, enerji güvenliğinde ve üretiminde yaşanan sıkıntıların, harcamaların, giderlerin, ve benzeri ekonomik problemlerin artması, bir diğer yandan Paris Anlaşması kriterleri ile, C02 salınımlarının azaltılması, iklim değişikliği etkilerini minimuma indirme konusunda önceliklerin belirlenmesi, böylece enerji verimliliği temasının daha fazla ön plana çıkması gibi önemli konuların çözümlerinde dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yapı sektöründe Passive House standartlarının/tekniklerinin daha fazla benimsenmesini gerekli kılmakta olup, bu alanda, Passive House standartları/teknikleri kilit rolü oynamaktadır.



Not: GBS (Green Building Solutions) Programı-2017 ve Günter Lang, Passivhaus Avusturya/Viyana paylaşımlarından dolayı teşekkür ederiz.


Kaynak:


2- Passive House – International Development 600 days after Paris – Time for Action, GBS17 Wien, Gunter Lang, Passivhaus Austria, 25.07.2017 (http://www.langconsulting.at/index.php/en/lang-consulting-en)







Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page