top of page

Dünya'nın bir ucundan ilham verici bir yaklaşım...



Peter ve Robyn Tuft'in, Sidney şehrinden ayrılıp Tanzanya'ya yerleşmeleri pek de akıllıca bir karar olarak görülemeyebilirdi. Fakat, onlar emekli hayatlarını şehir gürültüsünden uzak sakin ve huzurlu bir ortamda geçirmeye karar vermişlerdi.


Peter, yenilebilir enerji alanında bundan neredeyse 50 yıl önce tez hazırlamış bir mühendis. Şebekeden bağımsız bir ev tasarlamak için doğal enerji kaynaklarının güneş ve su olduğunu öğrenmiş. Peter, yazları güneş panelleri ile enerji üretirken, kışları yapı yakınlarında bulunan nehrin hareket enerjisiden (hidroelektrik enerjisinden) faydalandı. Ayrıca, bu sistemler için gerekli ekipmanları yerleştirmek çok zaman da almamış. Peter, güneş panelleri ve bataryaları için konusunda uzman ekipleri bulmanın kolay olmasının yanında, hidroelektrik enerji sisteminin kurulmasının, neredeyse bir haftalık iş olarak tanımlıyor.


Böyle bir yapının inşaatı 10 ay kadar kısa bir süre alırken, planlaması yaklaşık 6 yılı bulmuş. Bu yapının en değerli özelliği ise hiç şüphesiz tamamen kendi kendine yetinebilmesi. Böylece, neredeyse 3 yıla yakın zamandır fatura ödemek gibi bir dertleri hiç olmamış. Dahası, sistemleri fazla enerji üretmiş. O zaman, neden elektrikle çalışan araba alarak, bu fazla enerjiyi araba ile gezerek kullanmayalım diye düşünmüşler.


Yapıda kullanılan malzemelerden granit ve ahşap yakın çevrelerden elde edilmiş. Bina döşeme kaplaması ise beton. Güneşin karşısına konumlanmış geniş pencerelerden gelen güneş ışınları gün içinde beton döşemede absorbe ediliyor. Yüksek termal kütle (thermal mass) sayesinde akşamleyin, beton içinde absorbe edilmiş ısı dışarıya yayılıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi, yapının çevreye göre, doğru konumlandırılması(oryantasyonu) ve doğru tasarımı aslında enerji tüketimlerinde çok büyük bir kalıcı etkiye sahip oluyor.


Peter ve Robyn Tuft, sürdürülebilir yapıları sayesinde, eldeki kaynakları yönetebilmenin ve nasıl tüketileceğine karar vermenin ayrı bir zevk olduğunu düşünüyorlar. Aynı zamanda, Peter yapı maliyetleri konusunda uyarıyor: "Daha yüksek ilk maliyetlerle fedakarlıklarda bulunulsa da, bunun karşılığı, yıllarca fatura ödemememiz."


Ancak, ekonomik boyutunun dışında daha sağlıklı yaşam kalitesi ve çevre faktörünü de eklemekte fayda var. Örneğin, doğada canlıların, doğanın içinde yerini bulması gibi, sürdürülebilir binalar/yerleşkeler üzerinde mükelleşmek de, bizi yeniden doğanın bir parçası haline neden getirmesin.


Kaynak:




Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page