top of page

16.08.15 - LEED ve BREEAM Türkiye Projeleri Sayısal Takibi


LEED ve BREEAM Türkiye

Türkiye LEED ve BREEAM yeni projeler (new constructions) kayıt edilen sayısında bu hafta LEED projelerinde bir artış olduğu görülmektedir. Bu gelişmenin detayına baktığımızda ise, Ankara'da daha önceden kayıt edilmiş olan 13 adet konuttan oluşan Ankara Mozaik Park Konut Projesi'nin yeniden kayıt edilmiş olduğu anlaşılıyor. Bu konutlar ilk olarak Temmuz ayında LEED sertifikası için LEED v4 değerlendirme sisteminden kayıt yapıldığı ve LEED v4 sisteminin USGBC'nin sunduğu en zorlayıcı ve en güncel yeşil bina değerlendirme sistemi olduğu belirtilmişti. (Bu yazı için bakınız) Yeniden kayıt yapılan bu 13 konut, bu sefer LEED 2009 üzerinden kayıt yapılmış. Sonuç olarak, ya daha önceden yanlış kayıt yapıldı ya da LEED v4 değerlendirme sisteminin puanlama ve önkoşullarına ulaşılmasının biraz daha zahmetli olduğundan karar değiştirildi. Aynı zamanda, proje kayıt işlemlerinin bir de maliyet boyutu da var. Örneğin, kuruluşunuz USGBC üyesi ise 900$/proje eğer kuruluşunuz üye değil ise, 1200$/proje. (USGBC ilgili sayfası için bakınız.)


Aslında, ideal olan ve LEED mantığına göre, proje henüz başlamadan önce yani tasarım aşamasında iken nerden ne kadar puan nasıl alırım planlamasının yapılmasıdır. Zaten bu amaçla Charrette Summary ("Puan Planlama Özeti" olarak belirtilebilir ) oluşturulmuştur. (Biraz daha detaylı bilgi için bakınız) Ancak, bu planlama çok dikkat, tutarlılık ve iyi bir ekip çalışmasını proje başından sonuna ve hatta bina kullanıma geçtikten sonra da devamını gerektirir.


Bu gelişme ile LEED yeni projeler kayıt listesinde bundan sonra, LEED sertifikası aday projelerini çıkarıp sadece LEED sertifikası almış projeleri ekleyeceğim. Çünkü, bu düzenlemenin en azından daha güvenilir olacağını düşünüyorum.


BREEAM projelerine baktığımızda ise, bu hafta proje sayısından bir değişiklik yoktur, ayrıca bu eklenen BREEAM proje sayıları sertifikalanmış proje sayılarını belirtmektedir. Aşağıdaki tablolarda detayları inceleyebilirsiniz. Haftaya veya gelecek aya yeni gelişmeler ile görüşmek üzere...


LEED Proje Sayısal
BREEAM Proje Sayısal

Not: 1 adet LEED projesi diğer şehirler yerine İstanbul olarak kayıt edilmiş. Ve yukarıda bu düzeltme yapılmıştır.

Kaynak:

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page