top of page

Yeşil Çatıların Bu Kadar Yararı Olabileceğini Bilmiyordunuz!

Eğer büyük şehirlerde yaşıyorsanız ve binaların arasında, çevreye yukarıdan bir yerden baktığınızda, gri tonun her yeri kapladığını görüyorsanız, yeşil çatılar tam anlamıyla olmasa da, bu durumu daha kabul edilebilir seviyeye çekebilir. Neden mi?

Yeşil Çatılar

1 - Yağmur suyunu kontrol etmek

Yeşil Çatılar

%80'e varan yağmur suyunun absorbe edilmesi, suyun yavaşca ve kontrollü bir biçimde binadan uzaklaştırabilmesi mümkün olduğundan özellikle çok şiddetli yağış alan yerlerde, sel felaketlerinin oluşmasnı engeller. Örneğin, su kanalların, drenajların dar yapıldığı binalarda, olukların taşma riskine karşılık çözüm olabilir.

Yeşil Çatılar

2 - Çatı malzemesi ömrünün uzatılması

Güneş ışınlarına uzun zaman maruz kalan çatı malzemesi kırılganlaşıp, malzeme üzerinde, çatlama ve bozulmalar meydana gelebilir. Yeşil çatı tasarımları ise, çatı ömrünü iki kat hatta üç kat arttırabilir.

3- Güneş ışığını absorbe etmek

Yeşil Çatılar

Yaz zamanı, yeşil çatılar, güneş ışınlarını iyi absorbe edebilmesi sayesinde, dışarıya göre, ev iç ortam sıcaklık derecesini 6-8 C'ye kadar düşürür ve serinlik hissi yaratır. Aynı zamanda, klima kullanım gerekliliğini azaltacağından elektrik faturaları azalır.

Yeşil Çatılar

4- Dışarıdan kaynaklı gürültüleri azaltma

Bitki ve toprak ile kaplanmış çatı, ses geçirimine karşı bariyer görevi görür. Dışarıdan gelen seslere doğal ses yalıtımı sağlar ve geleneksel çatı tiplerine göre yaklaşık 8 decibel daha az ses geçirir.

5- Isı ada etkisinin azaltılması

Yeşil Çatılar

Çevrenin daha fazla ısınmasına engel olur. Özellikle, kentleşmenin yoğun olduğu bölgelerde, güneş ışığı geleneksel çatı malzemelerince ısı olarak daha çok tutulur ve etrafa yayılır. Bu nedenle, yoğun olarak binaların birarada bulunduğu yerler, kırsal yerlere göre daha sıcak hissedilir.

Yeşil Çatılar

6- Panel verimliliğini arttırmak

Güneşten gelen ışınları soğurarak çatının fazla ısınmasını engellediği gibi üzerine yerleştirilecek güneş panellerinin çok sıcak koşullara maruz kalmadan, yüksek sıcaklığa bağlı verimsizliği azaltmaya yardımcı olur.

7- Hava kalitesini arttırmak

Yeşil Çatılar

Çatıda oluşturulacak yeşil bahçe mevcut hava kirliliğini alır, soluduğumuz zararlı gaz miktarını indirgeyerek, sağlıklı, doğal bir ortam geliştirir.

Yeşil Çatılar

8- Evcil hayvanlarınız için

Yeşil çatı dezavantajı olarak görülen bakım işi kolay yoldan çözülmeli. Çimleri kırpmak için ya bakıcı tutarsınız ya da bunları yiyebilecek hayvanları getirirsiniz. Örneğin, tavuk.

9- Yangına karşı direnç

Yeşil Çatılar

Bitkilerin köklerinde ve toprakta suyun tutulması, yeşil çatınızın bu tabakasını, doğal yollardan yangına dayanım görevini üstlenmiş olur.

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page