top of page

11.09.15 - LEED ve BREEAM Türkiye Yeni Binalar (New Construction) Sertifika Alınmış Projeler Sayısı


LEED ve BREEAM Türkiye

Türkiye LEED ve BREEAM yeni binalar (new constructions) kayıt edilen sayı takibini, aynı projelerin zaman içinde birden fazla kez kayıt yaptırması nedeniyle, bundan sonra sadece sertifika almış projelerin sayısını bu köşede belirtmeye çalışacağım.


Bu durumda, LEED kayıt edilmiş sayısına göre, (200 üzerinde bir sayıdır, detay için bir önceki blog yazısına bakabilirsiniz.) sertifika almış proje sayısı 78 olarak çıkmaktadır. Buna göre, yakın zamanda LEED sertifikalı binalarda artışın çok fazla olacağı varsayımı yapılabileceği gibi, kayıt yapılan her bir projenin LEED sertifikası alma garantisi olmadığını ve birden fazla kez kayıt yapılan aynı projelerin de olduğunu belirtmekte yarar var.


Ağustos ayından bu yana genel olarak kayıtlara bakıldığında ise, iki projenin LEED sertifikası aldığı anlaşılıyor. Bunlar; ISIDEM Fef Tesisi (Eskişehir), LEED Certified (44/110) derecesinde, diğeri EVER Ramada Encore Hotel (İzmir), LEED Silver (53/110) derecesinde sertifikalara sahip olmuşlar.


ISIDEM Projesi "su verimliliği" kategorisinde çok iyi bir iş çıkarmış ve 10/10 ile tüm puanları alma başarısını göstermiş.


EVER Ramada Encore Hotel Projesi ise, "sürdürülebilir alanlar" kategorisinde 22/26 puan almış. Aslında, bu kategoride puanlar eğer proje konumu toplu taşıma duraklarına yakın, şehir merkezi civarından geçiyor ise, LEED sürecine baştan avantajlı başlıyor. Bu avantajı iyi değerlendiren bu proje, sadece 4 puanlık bir kayıp ile bu kategoriyi iyi bir şekilde sonuçlandırmışlar.


BREEAM proje takibine baktığımızda, sadece BREEAM sertifikası almış projelerin kayıtları sitelerinde gösterildiğinden, LEED projelerindekine benzer, herhangi bir değişiklik yapmaya gerek kalmadı. Geçen zamanda gelişmelere baktığımızda ise, Ağustos ayından bu yana takip ettiğimiz kadarıyla, yeni bina proje sayısında herhangi bir değişiklik gözükmüyor.


Aşağıdaki tablolarda detayları inceleyebilirsiniz. Yeni projeler ve gelişmeler ile görüşmek üzere...


LEED Proje Sayısal
BREEAM Proje Sayısal

Kaynak:

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page