top of page

Kitap Tanıtım: Al Gore –The Future (2013)


Kitap tam bir araştırma-inceleme ve ufuk açıcı birçok çalışmanın birleştirilmesi ile oluşturulmuş bilgi kaynağı. Bunu anlamak için aslında kitabı incelemeye başından değil sonundan yani Notlar ve Referanslar kısmında geçen kaynakların boyutuna bir göz atmakta yarar var. Al Gore’un belirttiğine göre, kitabın ilk giriş kısmını hazırlamasından bitişine kadar yaptığı araştırmalar ve incelemeler sonucunda, kitabı tamamlaması 8 yılını almış.


Kitabı okudukça belki gelecek hakkında daha iç karartıcı bir hava hakim olacak okuyucuda ama kanıtlar ve referanslar ile bu konular desteklendikçe, gelecek hakkında okuyucunun moralinden daha çok, Dünya’nın ciddi ciddi düşünmesi gereken konuları, objektif olarak değerlendirmesi gerektiği ön plana çıkıyor. Ayrıca kitapta atılan başlıkların nereden, hangi konu başlığına nasıl şekillendiğini gösteren görsel olarak Al Gore’un kendi içinde, beyin fırtınasını anlatan dallanarak çok geniş kollara ayrılan düşünce gelişimi gösterimini de (biraz karışık gibi gözükse de) kitabın sayfalarını inceledikçe bulacaksınız.



Olumsuz bulduğum kısmı ise kitabın, sürekli ele alınan konuların bir şekilde Amerika ve Amerika’da yaşayan insanlara bağlanması. Ve, ABD’nin Dünya’nın en gelişmiş, en modern ülkesi gibi ifadelerinin çok sefer tekrarlamasını pek hoş bulamadım. Özellikle kitapta en çok konusu geçen karbon salınımının azaltılması (hatta yok edilmesi) yine ABD’nin önderliğinde olabileceğini düşünmesi ( ki ABD kişi başına karbon salınımda başı çekerken) bana çok iyimser olmak gibi geldi. Ayrıca, bazı konu başlıklarının zaman zaman gereksiz uzatıldığını düşünüyorum.


Sonuç itibari ile kitap, gelecekte küresel anlamda bizi bekleyen gelişmeleri, insanlığın zaman içinde günümüze getirdiği medeniyeti tehlikeye atacak büyüyen sorunları anlatıyor. Sonuç kısmı ise, iklim değişikliği etkilerini minimize etmek/ tamamen ortadan kaldırabilmek için sunulan gerçekci çözümleri ve hayalperest çözümleri ortaya koyuyor ve Al Gore kendi gözünden değerlendirmesini yapıyor.


Yazar Al Gore hakkında daha fazla bilgi için : https://www.algore.com/






Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page