LEED ve BREEAM Türkiye Yeni Binalar (New Construction) Sertifika Alınmış Projeler Sayısı Takibi – Oc
Türkiye, LEED ve BREEAM yeni binalar( new construction) alanındaki projelerden, sertifika almış
projeleri bu köşede en son yayınlandıktan sonra üç aylık bir süre geçmiş. Bu üç aylık süre içinde LEED ve BREEAM sertifikası almaya hak kazanmış projeleri ve bu projelerin detaylarını bu yazıda bulacaksınız.
Öncelikle LEED projelerinden başlarsak eğer, 3 aylık süre içinde sertifika almış projeler:
Çok farklı amaçlarla inşaa edilen bu projelerin LEED sertifikası adı altında birleştiğini görmek, LEED uygulamasının çok çeşitli projelerde uygulanabileceğini kanıtlıyor. Ancak, yeri gelmiş iken belirtelim, LEED sertifikası için uygun olmayan projeler – Minimum Program Requirements (MPR) başlığı altında toplanmış olup, şu kuralları içerir: (LEED v4)
* Yeri belli olmayan yani konteynar, geçici tarzda kurulmuş prefabrik yapılar LEED değerlendirme sistemi kapsamında değildir.
* 93m2’nin alanın altında kalan yerleşim alanları LEED BD+C ile LEED O+M değerlendirme sistemini kullanamazlar, 22 m2 ise LEED ID+C değerlendirme sistemini için en alt kabul edilebilir alandır.
* Projenin sınırlarının net bir şekilde belirtilmiş olması yine LEED değerlendirme sistemine başvuru yapmak için ön koşuldur.
Tabloda geçen projelerin hemem hemen hepsinin, LEED değerlendirme sistemi v2009 ile Gold derecesini hedefledikleri anlaşılıyor. LEED Gold için yeterli puan barajı ise, 60/110. Bu durumunda, bu projelerde daha çok prestijin ön planda olduğunu düşünmek pek de yanlış olmaz. Ancak, sürdürülebilirlik çerçevesinden baktığımızda, binanın performansı ve alınan sürdürülebilir tekniklerin öngörüldüğü şekilde işlemesi esas başarıyı getirecektir. Yine de, çevre dostu, yeşil binalar olarak LEED sertifikası almaya hak kazanan tüm projeleri kutlar, sürdürülebilirlik anlamında daha üstün projelerin devamını dileriz.
Son üç ayda BREEAM New Construction Türkiye cephesine baktığımızda yine bu dönem içinde her ne kadar LEED projesi kadar olmasa da eklenen 3 yeni proje görüyoruz. Bunlar:
*KÜÇÜKÇEKMECE BELEDİYE BİNASI – (Very Good - %58.09)
*PİRİ REİS ÜNIVERSİTESİ KAMPÜSÜ_B BLOK - (Very Good - %67.19)
*PİRİ REİS ÜNIVERSİTESİ KAMPÜSÜ_A BLOK - (Excellent- %70.30)
Üç binanın BREEAM sertifikalandırma sürecini de Turkeco Danışmanlık firması takip etmiş. BREEAM Very Good sertifikasını almak için ise, 55 puan ve üzeri almak gerekiyor. BREEAM Değerlendirme Sistemi Puanlandırması ise tablodaki gibidir:
Bu üç BREEAM sertifikalı binanın kullanım amacı nedeniyle daha büyük bir öneme sahiptir. İnsanların sürekli gelip gittiği binalar olan belediye binası ve üniversite kampüs binasının BREEAM sertifikası almayı başarması, bu tip yüksek performanslı aynı zamanda belli kriterlere sahip yapıların çevre insanlarına tanıtımı bakımından iyi bir izlenim ve reklam olma şansını beraberinde getirecektir. Örneğin, sürekli taze hava girişinin kontrollü aydınlatmanın, sessiz ve uygun sıcaklıkta kısacası iç hava kalitesi parametrelerin dikkatli ve bir o kadar da çevreci malzemeler ile donatılması sürdürülebilir binaların temel görevleri ve amaçlarından sadece birkaçıdır. Bu bakımdan, bu tip binaların bulundukları alanda bir değer ve fark yaratacağına ve aynı zamanda ekonomik kazanç getireceğine inanıyoruz.
Son 3 ayda LEED ve BREEAM sertifika almış bina sayılarının değişimi ise aşağıdaki gibi olmuştur:
Referans:
*http://www.breeam.com/communitiesmanual/content/00_introduction/05_scoring_and_rating_proposals.htm
Comments