top of page

Sürdürülebilir Yapı Malzemeleri Kullanmak İçin 10 NEDEN...

1 - Bir Hayat Boyu Kullanılabilecek Binalar

Sürdürülebilirlik adından da anlaşılabileceği gibi birşeyin devamlılığını zaman içinde koruyabilmek

ve bu devamlılığın bozulmadan mümkün olduğunca gelecek nesillere aktarabilmeyi başarmaktır. Sürdürülebilir malzemeler ile bina inşaa etmek ise, malzemenin kaliteli olması, dolayısıyla uzun dönemler ayakta durmasının yanı sıra, düşük işletme giderleri ve az bakım ihtiyaçları nedeniyle ekonomik, doğaya minimum zarar iddasında yerine getirmektir.

Masrafsız ve uzun ömürlü binalarda oturmak, herkesin sahip olmak istediği başlıca beklentilerden olmalı.

Fakat, hangi malzemeleri kullanabiliriz? Sürdürülebilir malzemeler neler olabilir?


Belli başlı örnekler şöyle sıralanabilir:

kaynak: https://www.flooranddecor.com/bamboo-wood

Düşük akımlı sıhhi tesisat armatürleri (pisuar/lavabo musluk vs.), dayanıklı bambu ağaç malzemeleri, mantar (meşe ağacının kabuğu) zemin kaplamaları, parkeler, ısı izolasyonu olarak kullanımlar, güneş panelleri, doğal elyaf yün halı, fabrikada işlenmiş yeniden kullanıma kazandırılan ahşap ve metal çatı ve dış cephe kaplama sadece örneklerden bazıları.


http://www.houzz.com/photos/5899411/Natural-Fiber-Rugs-and-Carpets-beach-style-rugs-other-metro

Daha sayılmayan bu kapsamda çokca yapı malzemeleri piyasada bulunmakta. O zaman neden bu malzemeleri kullanarak biraz daha bilinçli hareket etmeyelim, biraz daha Dünya’ya saygımızı göstermeyelim?


http://www.homeghana.com/warm-modern-shop-design-featuring-maximal-interior-exterior/





2- İleri Tasarım Teknikleri

Bu teknikler, binanın iskeleti dediğimiz kaba yapısının daha az malzeme ile daha yüksek performans göstermesi amacına dayanan tekniklerdir. Neden bu tekniği önemseyelim?


Çünkü, bina inşaa süresini kısaltmak ve işçilik masraflarını indirmek bina imalat giderlerini düşürür. Aynı zamanda daha az işlenmiş malzemenin kullanılması daha az (embodied energy ) enerji/karbon salınımı anlamına gelir. ( Bu konuda aşağıdaki video izlemeniz önerilir.) Ve, ileri bina kafes/iskele tasarımları sayesinde süreklilik, sağlamlık ve devamlılık sürdürlebilir binalarda aranan başlıca özelliklerdendir. Sürdürülebilir ahşap malzemelerin bu tip teknikler ile kullanılması güzel bir örnektir.


3- Enerjiyi Koru ve Tasarruf Yap

Sürdürülebilir malzemelerin kullanılması (Sürdürülebilir standartlar başlığına bakınız) iki açıdan bu başlığı destekler:


İlkin, genel anlamda, malzeme ilk hammaddeden çıkarılmasından, son kullanımına kadar kontrollü olarak üretimin titiz çalışmalar ile desteklenmesi enerji verimliliğini ve büyük ölçekte tasarufları da beraberinde getirmeye izin verir.


İkinci olarak, üretilen bu tür malzemeler evinizde enerji korunumuna yardımcı olur. Gereksiz enerji ve su tüketim değerlerini azaltır. Örneğin, yeşil yalıtım malzemeleri, düşük su hazneli tuvaletler vs.


Bütün bu verimlilik konularını ne anlama geliyor? Kısaca yazalım: Para tasarrufu yaparken, Dünya kaynaklarını daha az tüketmeye yardımcı oluyorsunuz.

4 - Sağlıklı ve Konforlu Sürdürülebilir Evler

Gerçek şu ki, bu tür malzemeler havaya daha az toksik, kanserojen, VOC (Uçucu Organik Bileşikler) yaymakta olup, sağlıksız koşulların oluşmasına izin vermezler. Aksi durumunda, ev içinde sağlıksız ortamlar, eşyaların çürümesine ve romatizma ya da alerji gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir.

Piyasada çok sayıda malzeme, iç hava kalitesini geliştirmek için müşterilere sunuluyor. Örneğin, doğal yün halılar, HVAC(heating-ventilating- air conditioning / ısıtma-havalandırma-klima) hava sistemleri, rutubete veya kuru hava şartlarına engel olan yalıtım malzemeleri, toksik içermeyen zemin kaplama yapıştırıcıları gibi.

5- Atıkları azaltmak

Birçok sürdürülebilir yapı malzemeri geri dönüşüme uğramış veya daha önceden işlenmiş üretim kaynaklarından elde edilmesi atık miktarını azaltacak, bu malzemelerin satın alınması, piyasayı bu yöne talebi arttıracak, ve döngüsel ekonomi/iktisat gibi malzemenin kendi içinde (closed loop/ üretim – geri dönüşüm, geri dönüşüm – yeniden üretim) kontrollü döngüsü sürdürülebilir kalkınma evrelerini geliştirecektir.


6 - Yerel malzemelerin satın alınması – Yerel Kalkınma ve Ekonomi Yapmak

Yerel malzemeler bir hayli sürdürülebilirdir. Neden?

Öncelikle inşaa yapılan araziye yakın uzaklıkta bulunan malzemelerin sahaya nakliyesi, ulaşımdan kaynaklı petrol/ karbon salınımı azaltır. Yerel ekonomi kazanır, nakliye ücreti azalacağından ev inşaası maliyeti azalır. Doğaya verdiğimiz zarar azalır.

Ve kısaca, bu durumdan anlaşılacağı üzere, herkes kazanır. = )

7 - Ahşap Kullanımı

Ahşap malzemesini evinizde kullanmanıza rağmen, halen sürdürülebilir yapıya sahip olabilirsiniz. Önemli olan ahşap malzemesinin hangi şartlarda, koşullarda ve üretim aşamalarından geçtiğini tespit etmek ve kontrol edebilmek. Bu bakımından, FSC (Forest Stewardship Council) sertifikası ahşap ürünlerine verdiği sertifika ile kontrolü sağlamaktadır.


Birçok döşeme üreticisi, eski binalardan kalan ahşap malzemeleri, çeşitli işlemler sonrası yeniden kullanabilmektedir. Böylece, evlerde, güzel bir ahşap döşemeye sahip olmak herzaman pahalı olmasını veya doğaya zarar verildiği düşüncesini uyandırmasını gerektirmez.

8 - Daha yaşanılabilir bir Dünya

Sürdürülebilir malzemelere yaptığınız en küçük yatırım bile, şimdi değil ise yarın büyük bir öneme sahip olacak. Üretici firmanın bu tür ürünlerinin satılması bir nevi teşvik anlamına gelmesi, ürünün zamanla fiyat x performans açısından değerinin anlaşılması, kalitesi bu alanda yeni ticaret fırsatlarının kapılarını açarken, daha temiz bir Dünya’da daha hesaplı, daha sosyal bir yaşama bilincinin yaygınlaşmasına katkıda bulunur, gelecek nesillere örnek olursunuz.

9 - Yapı Değerinin Artması


Sürdürülebilir malzeme kullanılmasının bir başka avantajı, yapının değerine değer katmasıdır. Genel olarak incelendiğinde, dünyaca kabul gören yeşil bina değerlendirme sertifikalarına (LEED, BREEAM) yapınızın sahip olması bir başka anlamda hem prestij hem de artı değerler kazandırır.


Yapıda kullanılan malzemelerin sürdürülebilirlik kriterlerine uygun olması, bu tür uluslararası sertifika alım süreçlerine pozitif yansır, daha yüksek yeşil bina derecesinin alınmasına katkısı olur.


10 – Tasarımda Yaratıcılık


Kişisel estetik anlayışınızdan, tarzınızdan sadece Dünya’yı önemsiyor olmanızdan dolayı vazgeçmek zorunda değilsiniz. Çok farklı uygulamalar, sürdürülebilir anlayış ile çelişmeden de kullanılabilir.



http://freshome.com/2014/09/19/10-reasons-you-should-use-sustainable-building-materials/

Yeniden işlenmiş ağaç kirişler, parlatılmış/yüzeyi işlenmiş beton zeminler ( Üzerine ayrıca bir döşeme kaplamaya gerek yoktur, bakımı çok düşüktür, uzun yıllar kullanılabilir. Detay için tıklayınız )köy havasını yaşatırken uzun ömürlü ve çevre dostu olarak tasarım anlayışlarından sadece birkaçı olarak düşünülebilir.


Not: Bu yazının büyük bir kısmı http://freshome.com/ sayfasından alıntı alınarak hazırlanmıştır.

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page