LEED Değerlendirme Sistemi Dünden Bugüne...
Bildiğiniz gibi USGBC tarafından 2016 Ekim ayından sonra LEED sertifikasyonu için başvuru yapacak olan projeler, LEED v4 değerlendirme sistemine göre kayıt yapmaları zorunluluğu getirildi. (http://www.usgbc.org/articles/registration-close-and-sunset-dates) 31 Ekim 2016 öncesinde LEED 2009 sertifika adayı olan projeler ise, en geç 30 Haziran 2021 tarihine kadar sertifika için tüm dosylarını tamamlamalı ve teslim etmeliler.
Böylece, binalarda enerji verimliliğini arttırma, iklim değişikliği nedenlerini önleme, karbon salınımını azaltma gibi sürdürülebilirlik kavramlarını yakından ilgilendiren konu başlıkları, her geçen gün biraz daha ön plana çıktığı bir zamanda, binalarda LEED sertifikası elde etmenin, yeşil standartlara ulaşmanın biraz daha zorlaşacağını söylemek pek de güç sayılmaz.
LEED yeşil bina değerlendirme sistemi, 1994 yılından itiberen gelişerek büyümüş, binaların inşaa edilme tekniğini ve amacını günümüz modern ihtiyaçları doğrultusunda evrilmesine ve yapılara olan bakış açımızı yeniden değerlendirmemize yardımcı olmuştur. LEED sertifika sistemi, dinamik yapısını sırasıyla çıkardığı v2.0, v2007, v2008, v2009, v2010 ve son versiyon olan v4 ile korumaktadır.
Bu sayfada biz de LEED değerlendirme sistemleri (LEED v2009 ve LEED v4) nasıl değişmiş, hangi kriterler daha önem kazanmış, hangi şartlar yeni eklenmiş veya kaldırılmış gibi sorulara yanıt bulmaya ve karşılaştırmalı olarak hazırladığımız ağırlıklı puanlama tablosu ile göstermeye çalıştık.
LEED v4 ve LEED 2009 Değerlendirme Sistemleri Arasındaki farklar nelerdir?
- Integrative Process (IP) başlığında 1 puanlık yeni bir kredinin v4 sistemine eklenmesi. Amacı, enerji ve su hattı sistemleri hakkında önceden analiz yapılmasına teşvik etmek
- v4 ile Sustainable Sites (26 puan) başlığı iki ana başlık: Location and Transportation (LT) (16 puan) ve Sustainable Sites (SS) (10 puan) olarak ayrıldı.
- Water Efficiency (WE) – Su verimliliği kategorisine 1 iken 3 adet zorunlu şart getirildi. Bunlar:
Outdoor Water Use Reduction
Indoor Water Use Reduction
Building-Level Water Metering
-Energy and Atmosphere (EA) puanlama sisteminde yaklaşık 2 puanlık azalma gösterse de halen LEED değerlendirme sisteminin en önem verdiği konu başlığı olmaya devam ediyor. v4 ile zorunlu şartlara bir yeni prerequiste (zorunlu şart) daha eklendi.
Building-Level Energy Metering
- Materials and Resources (MR) kategorisinde puanlama 14 iken 13’e düştü. Fakat zorunlu şartlar 1 iken 2 oldu. Eklenen zorunlu şart (prerequiste)
Construction and Demolition Waste Management Planning
Bu değişiklikler çerçevesinden LEED v4 ve LEED 2009 değerlendirme sistemlerine bakacak olursak, puanlama sisteminde kategori puanlamalarında çok büyük farklılıklar yok. Ancak, yeni eklenen prerequisite’ler, bina yönetimini daha çok kontrol altına almaya çalışmakta. Bir başka deyişle, bina işletim/kullanım aşamasına geçtiğinde öngörülen ile gerçekleşen kullanım miktarları (örn: su, enerji, atık kontrolü) daha önem kazanıyor. Özetle, bina giderleri daha az ve bir o kadar da öngörülen analizler ile yakın değerlerde olmalı.
Referanslar:
* LEED 2009 Puanlama Tablosu: http://www.usgbc.org/resources/new-construction-v2009-checklist-xls
* LEED v4 Puanlama Tablosu: http://www.usgbc.org/resources/leed-v4-building-design-and-construction-checklist
Okuyucu Notu:
Burada yapılan karşılaştırmalar ilk göze çarpan farklılıklar/benzerliklerdir. Bu yazı metni ile sınırlı değildir. Burada geçen yazılar, bilgi amaçlı olarak yayınlanmıştır. Herhangi bir eksiklik/ yanlış anlaşılma veya proje uygulaması için site sorumlu gösterilemez. Daha detaylı bilgi için USGBC resmi internet sitesini incelemenizi öneririz.