top of page

TAIPEI 101 TOWER - TAYVAN - LEED O+M: Existing Buildings (v4) – LEED Platinum 2016


Taipei 101 - Tayvan

TAIPEI 101, 5 yıl aralıksız uğraşlar sonunda, Dünya’nın en çok bilinen yeşil bina sertifikası LEED sertifikasını, bu zamana kadar mevcut binalar alanında hiçbir projenin ulaşamadığı en yüksek seviye olan Platinum derecesini LEED sertifika sisteminin en son versiyonu olan LEED v4 değerlendirme kriterlerine göre, USGBC kuruluşu tarafından almaya hak kazandı. (LEED v4 Scorecard için tıklayınız.)

TAIPEI 101 , ABD dışında yüksek binalar sınıfında bu başarıyı elde eden ilk bina olma başarısını da elde etmiş bulunuyor. Biraz geçmişe baktığımızda, TAIPEI 101 , 2011 yılında LEED bir önceki versiyonu olan LEED 2009 (v3) ile LEED Platinum sertifikasını zaten almış idi. Fakat, bina proje yönetimi, yeşil bina standartlarını o kadar benimsemiş ki, USGBC’nin en son sunduğu LEED v4 sistemine de başvurusunu yapmış ve uzun çalışmalar sonucu LEED Platinum sertifikasını yeniden elde etmeyi başarıyor.


LEED sertifika töreninde, TAIPEI 101 kurul başkanı Joseph Te-Yu Chou LEED sertifika sürecini şöyle anlatıyor: “ TAIPEI 101, yeşil bina sertifikası için 5 yılını harcadı ve 20 milyon NTD ( yaklaşık 620 bin dolar) yatırım yaptı. Akıllı enerji yönetimi, aydınlatma sistemleri, enerji verimli klima sistemleri ve çevreye duyarlı elektrik tüketimi konusunda yeni değerlendirmeler baz alınırken, bina sistemlerinde ve ekipmanlarında yenilemeye gidildi. Yapılan yatırımlar oldukça yüksek gözükebilir. Fakat, yaşadığımız ada ülkesi için kesinlikle buna değer.” Aynı zamanda kurul başkanı, TAIPEI 101’in neden LEED v4 sertifikasına bu derece önem verdiklerine ise şu şekilde anlatıyor: “TAIPEI 101 adından anlaşılacağı üzere, bizim için 100 rakamına ulaşmak yeterli değil. Tayvan halkı olarak, herzaman daha iyisini ve ötesine geçme arzusuyla, Dünya’ya bu yoldaki çabamızı göstermek istiyoruz. TAIPEI 101, Dünya’nın en yüksek binası olma özelliğini kaybetmesine rağmen, TAIPEI 101’in yüksek yeşil binalar sınıfında yeni bir sembol olduğunu gururla söylebiliriz. Bugün, yeşil standartlara sahibiz, ve gelecekte de bu yolda çalışmalarımız devam edecek. Böylece, binamız sadece kent simgesi değil, aynı zamanda Tayvan’ın parlayan yeşil bina merkezi olacak.”


2008 yılından bu zamana, toplamda 60 milyon NTD (yaklaşık 1 milyon 860 bin dolar) yatırım ve muazzam insangücü ve kaynakları ile tesis ve ekipmanlarda değişiklik yapıldı. 2011 yılından itibaren bina çalışanlarına çevreye duyarlı ve kaliteli bir çalışma ortamı oluşturuldu. Bugün, bina ofislerinin m2 kiralanma değerleri , ilk LEED sertifikasına göre %20 artış gösterdi. Ve yüksek kiralanma oranları, bina yönetimi tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu konuda, USGBC kurul başkanı Mr. Rick Fedrizzi, “Bu liderlik anlayışı, TAIPEI 101’i emsal yapılar arasında daha büyük kılıyor, hem de üzerine tek bir kat ilave etmeden.” diyerek yapı için övgülerini sundu.

Yeşil Bina TAIPEI 101

Yapının çatıya kadar olan yüksekliği 460 m'dir. En uç kısmına kadar olan yükseklik ise 509 m'dir.


Taipei 101 - Tayvan

Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunan Burç Halife tarafından 21 Temmuz 2007 tarihinde geçilene kadar dünyanın en yüksek binası TAIPEI 101 idi. (kaynak : Wikipedia )

TAIPEI 101, 2011-2016 yılları arası dünyanın en yüksek yeşil binası olarak gösteriliyor. Ek bilgi olarak vermek gerekirse, binanın ilk yapım aşamasından itibaren, Taipei 101, özgün tasarım konsepti, Doğu’ya özgü “Zen” stili ve yeşil bina teknikleri harmonize edilerek dizayn edilmiş.

Referanslar:

* TAIPEI 101 Scorecard LEED v2009

* LEED v4 yolunda

* LEED v4 başarı hikayesi

* TAIPEI 101 Scorecard LEED v4

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page