top of page

Sürdürülebilirlik, Yapı Malzeme Standartları ve Kullanım Süreleri Hakkında

Bir malzemenin sürdürülebilir olarak değerlendirilmesi için birçok faktörün ürün yaşam döngüsü (LCA - Life Cycle Analysis) boyunca göz önüne alınması gerektiği bilinen bir gerçek. Örneğin, malzemenin üretim aşamasında ne kadar az hammade kullanılmasının önemi var ise, kullanımı/ömrünü tamamlanmış malzemenin geri dönüştürülebilme yüzdesinin de bir o kadar çok önemi vardır. Bu nedenle, malzemede sürdürülebilirlik çok kapsamlı bir konu olduğundan birçok değişkenin detaylı, titiz ve sabırlı bir şekilde incelenmesi gerekir.


Sürdürülebilirlik bir başka deyişle devamlıklıktır, bir süreçtir. Malzemelerin sürdürülebilirliğini analiz eden tarafsız gözlemciler, verdikleri sertifikaları üretici firmalara süreli olarak kullanım hakkı tanımaktadır. Çünkü, üretici firma malzeme üretim şeklinden zamanla taviz verebilir. Ya da standartlar ileriki zaman içinde yeni değişikler ile güncellemelere gidebilir.


Dahası, standart düzenlemeleri daha zorlayıcı, bağımsız değerlendirme kuruluşlarının belirlemiş oldukları kriterler daha ulaşılmaz gibi gözüktükçe, bu duruma entegre olamayan firmalar için, yeniden sertifika sahibi olmak mümkün olmayabilir. Kısacası, sürdürülebilir standartlara önem veren yapı malzemesi üretici firmaları bulmak güzel gelişmeler, fakat bu standartları simgeleyen sertifikaların ve güncelliğinin kontrolü ise, sürdürülebilirlik kavramına önem veren müşterilerin dikkat etmesi gereken hususlardır. Bu durum, marketten yiyecek, içecek aldığımızda, içindekiler, standartlar ve aynı zamanda kullanım süresini de kontrol etmeye benzer.


Sürdürülebilir malzeme standartları sayfasında konusu geçen standartlardan bazıları için geçerlilik süreleri ise şu şekilde belirlenmiş:


* C2C - Cradle to Cradle (Beşikten Beşiğe): 2 YIL

* EPD (Environmental Product Declaration/ Çevresel Ürün Beyanları): 5 YIL

* FSC (Forest Stewardship Council/ Orman Yönetim Konseyi): 2 YIL


Özetle, piyasada gördüğümüz, duyduğumuz çevre dostu, yeşil, sürdürülebilir veya buna benzer tanımlanan malzeme ve ürünleri hemen o şekilde kabul etmeden önce, üretici firmalara, NASIL bu şekilde tanımlamalar yaptıklarını, HANGİ standartlara sahip olduklarını ve bu standartların sürelerinin geçerlilik tarihleri sorulmalıdır.

Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page