top of page

2017 Ocak & Şubat LEED Sertifikası Kazanmış Türkiye Projeleri

2017 yılının 2 aylık zaman dilimini tamamladığımız bu sıralarda, Türkiye LEED sertifikası kazanmış binalar ve dereceleri tarih sıralamasına göre şu şekilde gözükmektedir:


  • Hilton Garden Inn İzmir Bayraklı – İzmir - LEED Gold (17 Ocak 2017)

  • JLL TURKEY HQ – İstanbul - LEED Platinum (27 Ocak 2017)

  • SUNSETPARK CADDEBOSTAN – İstanbul - LEED Certified (9 Şubat 2017)


Bu binaların LEED v2009 versiyonuna göre (yani LEED bir önceki değerlendirme kriterlerine göre) dikkat çeken başarılı oldukları veya olamadıkları(Scorecard) alanları inceleyelim.


Bu üç projeye baktığımızda en yüksek puanları Sustainable Sites (Sürdürülebilir Alanlar) kriterinden aldıklarını görüyoruz.


Genel olarak belirtmek gerekirse, Sustainable Sites (Sürdürülebilir Alanlar) (26 puan) kriteri eğer binanınızı şehir merkezlerine yakın bir yerde konumladırdıysanız, bu alanda puanları yakalamanız çok kolaylaşıyor. Çünkü, binanın yakın çevresinden toplu taşımaları geçiyorsa, genel ihtiyaçlar örneğin okul, park, lokanta, eczane, bankalar gibi hizmetlere yürüme yolu mesafesinde ise, ayrıca bisikletler için park yerleri kurduysanız; binaya özgü değil, ancak binanın konumuna yani çevresine özgü sürdürülebilirlik puanlarını kazanmaya hak kazanıyorsunuz. (Not: Aşağıda geçen kelimeler şeklindeki gösterim, LEED v3 & 2009 yeni binalar değerlendirme sistemi başlıklarının, puanlama ağırlıklarına göre büyükten küçüğe göre diziliminin gösterimidir.)



LEED v3 (v2009) Değerlendirme Sistemi

Hilton Garden Inn İzmir Bayraklı – İzmir (LEED BD+C: New Construction v3 - LEED 2009) (LEED GOLD 67/110) (17 Ocak 2017)

Toplam 110 puan üzerinden 67 puan elde ederek Yeni Binalar LEED Gold sertifikası almayı hak kazanmış. (LEED v2009 versiyonuna göre, 60-79 puan aralığı Gold sertifikası için yeterli oluyor) Hilton Garden Inn, her ne kadar Su Verimliliği'nde üstün başarı göstermiş olsa da (10/10), Enerji ve Atmosfer bölümündeki puanların neredeyse ancak yarısını karşılayabilmiş. (18/35) Detayına baktığımızda ise, herhangi bir yenilenebilir enerji kaynak kullanımı olmaması, Gelişmiş Soğutucu Yönetimi (Enhanced Refrigerant Management) kısımlarında yetersiz kalmasından dolayı bu başlıklardan puan alınamamış. Malzeme ve Kaynaklar ile İç Hava Kalitesi kısımlarında da sırasıyla 4/14 ve 5/15 puanlamaları ile, binada kullanılan malzemelerin, tekniklerin ve tasarımın LEED kriterlerine göre, başarılı olduğu söylenemez. Ancak yine de toplamda aldığı puanlar ile LEED Gold almayı başarmış bir proje. (Not: Aşağıda grafikler üzerinden de detayları inceleyebilirsiniz.)




JLL TURKEY HQ – İstanbul Platinum - LEED ID+C: Commercial Interiors v3 - LEED 2009 (27 Ocak 2017)

Toplam 110 puan üzerinden 84 puan elde ederek, Bina İç Mekanlar alanında LEED Platinum sertifikası almayı hak kazanmış. (LEED v2009 versiyonuna göre, 80 ve üstü puan aralığı Platinum sertifikası için yeterli oluyor)


LEED sertifikasının en üst derecesi olan Platinum sertifikasını kazanmak, bina içinde ciddi çalışmaları gerektirir. Örneğin, bu projeden bakacak olursak, Enerji ve Atmosfer bölümünde, mekan içinde aydınlatma, aydınlatma kontrolleri, havalandırma, elektrikli araç ve gereçler, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma gibi konular üzerinde dikkatle çalışılmış. Ancak aynı başarıyı Malzeme ve Kaynaklar ile İç Hava Kalitesi bölümlerinde görmek mümkün değil. (Sırasıyla alınan puanlar 4/14 ve 7/17)





SUNSETPARK CADDEBOSTAN – İstanbul Certified - LEED BD+C: New Construction v3 - LEED 2009 (9 Şubat 2017)


Toplam 110 puan üzerinden 45 puan elde ederek Yeni Binalar LEED Certified sertifikası almayı hak kazanmış bir proje. (LEED v2009 versiyonuna göre, 40-49 puan aralığı Certified sertifikası için yeterli oluyor)


Bir binanın LEED Certified sertifikası alması ve en çok puanın Sürdürülebilir Alanlar kısmından elde etmesi (19/26) o yapının, biraz proje şartlarını zorlayarak dahi, LEED sertifikası alabileceğinin göstergesidir.


Genel olarak bakıldığında, peyzaj alanında su verimliliği (water efficient landscaping), enerji performansının optimize edilmesi, yerel malzemelerin kullanılması, gün ışığı etkin kullanımı ve manzarası gibi faktörlerden elde edilen artı puanlar, bu projenin LEED Certified sertifikası elde edilmesini destekleyen başarılı sürdürülebilir teknik uygulamalar olmuş.



Kaynak:








Öne Çıkanlar
Güncel Yayınlananlar
Başlıktan Arama
Bizi Takip Edin
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page