LEED Yeni Bir Yeşil Bina Değerlendirme Sistemi EDGE: Sorular-Cevaplar-Yorumlar
Nedir?
GBCI (Green Business Certification Inc.) ve Dünya Bankası Grubu’nun bir üyesi olan IFC (International
Finance Corporation) işbirliği ile kurulan EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies), gelişmekte olan pazarlarda, yeni konut ve ticari binaları için yeşil bina sertifikasyon sistemidir.
Mühendis, mimar, konusunda uzman kimseler veya müşterilerin, enerji, su ve malzemede gömülü enerji (embodied energy) verimliliği hedef alan tasarım stratejileri için tahmini maliyetleri hızlı bir şekilde değerlendirip karşılaştırmalara izin verir. Böylece, karbon salınımı azalırken, daha az fatura tutarı, daha karlı ve bilinçli yatırım fırsatları sunulabilir.
EDGE sertifikası puanlama konuları nelerdir?
EDGE sadece üç konu başlığını değerlendirmektedir. Bunlar:
Bina su kullanımda %20 verimlilik
Bina enerji tüketiminde %20 verimlilik
Binada kullanılan yapı malzemeleri gömülü enerjisinde %20 verimlilik
Sertifika derecelendirme seviyeleri var mıdır?
Yoktur. Yukarıda geçen konu başlıklarının hepsinden minimum %20 tasarruf edilmesi durumunda EDGE sertifikası alınabilir. %20 verimlilik üzerindeki başarılar sertifika derecesini değiştirmez.
Hangi Binalar EDGE sertifikası alabilir?
Müstakil evler, apartmanlar veya diğer konut binaları, oteller ve tatil köyleri, ticari binalar/dükkanlar/mağazalar, iş yerleri, hastaneler
EDGE Uzmanı(Expert) ve Denetçisi (Auditor) kimlerdir?
EDGE Uzmanları, bir müşterinin, işverenin veya proje ekibinin EDGE standartlarını, yazılımlarını ve sertifikasyon sistemini anlamalarına yardımcı olan profesyonellerdir. Bir EDGE Uzmanı'nın çalışmasının kapsamı, yeşil tasarım ve EDGE sertifikası için bir başvurunun hazırlanmasına ilişkin konularda tavsiyeleri içerir.
Mevcut EDGE Uzmanları, EDGE Denetçileri olmak için başvuru yapabilirler. EDGE Denetçileri, bir binanın objektif (bağımsız ve tarafsız) olarak gözden geçirilmesi, EDGE standardının gerekliliklerinin yerine getirilip getirilmediğini değerlendirirler. EDGE Denetçisi, proje belgelerini (tasarım denetimi) gözden geçirir ve GBCI kuruluşuna sertifika düzenlenmesi tavsiyesi yapmadan önce projeyi yerinde ziyaret eder (saha denetimi). EDGE Denetçileri, denetledikleri projenin müteahhit firmasından/ sahibinden/işverenden/proje ekibinden bağımsız olmalıdırlar.
Daha fazlasını öğrenmek için neler yapabilirim?
* ÇEBDİK Eğitim programlarını takip edebilirsiniz.
* EDGE internet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
* USGBC tarafından yayınlanan EDGE sistemi tanıtım eğitimini alabilirsiniz. Yaklaşık 30 dakika süren bu eğitim sonunda soruları cevaplayıp, LEED AP iseniz, 1 eğitim puanı kazanabilirsiniz.
* EDGE sistemi internet tabanlı bir yazılımdır. İnternet üzerinden uygulamayı ücretsiz olarak incelemeye/kullanmaya hemen şimdi başlayabilirsiniz.
Yorum
USGBC, LEED sertifikasyon sisteminin güncelliği sürekli korumaya çalışmaktadır. En son çıkarılan LEED V4 versiyonu ile binaların yeşil olarak değerlendirilebilmesi için daha zorlayıcı şartlar getirilmiştir. Böylelikle, genel hedefin bir adım daha sıfır karbon binalar ve çevre alanlarına(net zero carbon buildings and environments) yaklaşmak olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ancak, çıkarılan EDGE sistemi ile yalnızca enerji, su ve malzemedeki gömülü enerjiden %20 verimlilik sağlamak, EDGE standardı alınması için yetiyor. Bu nedenle, USGBC’nin devam eden LEED versiyonları ile çıtayı yükseltmesi, sektörde sürdürülebilir tekniklerin uygulanması yönünde müşterilere daha yüksek beklentilere teşvik etmesi bir yana, USGBC ulaşamadığı yeni bina stoklarına daha kolay, pratik ve daha hızlı uygulanabilir değerlendirme sistemini, makul ölçüde yerine getirilebilecek verimlilik seviyelerine (minimum %20) çekerek erişmeyi düşünüyor olabilir. Böylece, belki daha az tam anlamıyla sıfır karbonlu binalar teşvik edilecek fakat, daha fazla bina stoğunda EDGE sayesinde, en önemli kaynaklarımız olan enerji, su ve gömülü enerjide minimum %20 verimlilik sağlanacak ve korunacak.
Bir başka konu ise, EDGE yazılımının, Türkiye iklim şartlarına uyarlanması ve gösterdiği değerlerin, hesapların ne derece, binanın performansını doğru ve tutarlı ölçebileceği, ileriki zamanlarda, yazılımın yaygın kullanımı açısından oldukça önemli olacaktır. Ayrıca, kullanıcılar için uygulamanın, Türkçe sürümünün de düşünülüyor olması bu bakımdan oldukça olumlu bir gelişme. Bunlarla birlikte, Türkiye şartlarında EDGE sertifikalı binaların ne oranda başarılı olacağı, talebin nasıl şekilleneceği, sertifika alan binaların, bina performanslarını aynı ölçüde koruyup, koruyamacağı gibi daha birçok merak konusu başlık bizleri bekliyor.
Not: ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ve ÇEDBİK Genel Sekreteri Engin Işıltan Bey’e , Ankara‘da düzenlemiş oldukları 19 Nisan 2017 EDGE tanıtım sunumu için teşekkür ederiz.
Kaynak
Bu yazı, EDGE standardı bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Daha detaylı, doğru ve güncel bilgiler için lütfen yazıda sunulan linkleri ve kaynakları inceleyiniz.